Hrvatski radio

Radio Pula

15 godina Istarske razvojne agencije

11.12.2014.

14:26

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

15 godina je Istarske razvojne agencije i 10 godina HBOR-a u Istri. IDA je osnovana zbog poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva, kroz pružanje financijske podrške poduzetnicima, obrazovanje poduzetnika te ulaganja u istraživanje i razvoj.

700 kredita istarskim poduzetnicima, oko pola milijarde kuna, dva inkubatora, Veletržnica ribe u Poreču, Metris te edukacija više od sedam i pol tisuća osoba. To je suma sumarum proteklih 15 godina, za koje direktor IDE Boris Sabatti kaže da su ponosni smo što su na usluzi malim i srednjim poduzetnicima.

Istarska je razvojna agencija veliku ulogu odigrala u pomoći poduzetnicima za privlačenje europskog novca i prijavi projekata. Prvi direktor agencije,Darko Lorencin ističe da IDA nikada nije dobila iz proračuna novce za plaće već se kroz projekte samofinancirala.

A istarsko je gospodarstvo, zaključuje župan Valter Flego, sve konkurentnije upravo zahvaljujući IDI, odnosno njezinim programima.

Tome je svakako pomogao i područni ured Hrvatske banke za obnovu i razvitak koji je u Istri jedna od ključnih točka za komunikaciju i edukaciju poduzetnika. HBOR je u Istri podupro više od tisuću projekata u vrijednosti od oko pet milijardi kuna. Najzastupljeniji su, očekivano, projekti u turizmu, proizvodnim djelatnostima, poljoprivredi i ribarstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.