Hrvatski radio

Radio Pula

14:33 / 05.09.2014.

Autor: Radio Pula

23. godišnjica osnutka 119. brigade

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pripadnici 119. brigade Hrvatske vojske obilježavaju 23. godišnjicu osnivanja svoje postrojbe, prve u sastavu Zbora narodne garde na području Istre. Izaslanstvo brigade položilo je jutros vijence pored sredisnjeg kriza na pulskom groblju te na spomenik Palim braniteljima u parku Franje Josipa.

Proteklih su dana upriličeni prijemi kod predstavnika lokalne samouprave Pule, Rovinja i Labina, sa čijeg je područja regrutirano šest i pol tisuća branitelja koliko ih je ukupno prošlo kroz brigadu u pet ratnih godina.

Središnja je svečanost upriličena danas, potvrđuje prvi ratni zapovjednik postrojbe, brigadir Marjan Mužinić. Izjavu brigadira Mužinića možete poslušati u nastavku.

Brigada je djelovala na ličkom bojištu i kasnije u Oluji, a kroz nju je prošlo ukupno šest i pol tisuća branitelja iz južne Istre, sedmorica su poginula a sedamdeset ih je ranjeno.

Predstavnici 119. brigade i ovom su prigodom istaknuli kako je najvažnija zadaća postrojbe bila očuvanje mira u samoj Puli, u kojoj je gotovo sve do kraja '91. bila angažirana velika bojna sila JNA.

Istarski župan Valter Flego primio je u Puli predstavnike 119. brigade Hrvatske vojske, u povodu 23. godišnjice osnutka te prve istarske ratne postrojbe u Domovinskom ratu. Istaknuo je pak časno ratovanje Istrana iza kojeg nisu ostale nikakve mrlje; županovu izjavu možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.