Hrvatski radio

Radio Pula

3. Festival sira u Svetvinčentu

11.07.2014.

09:23

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Svetvinčentu večeras počinje Festival sira. Tako je to mjesto, uz Festival suvremenog plesa i neverbalnog kazališta, postalo domaćin još jednoj jedinstvenoj manifestaciji kojom se obogaćuje ponuda središnje Istre na vrhuncu turističke sezone.

Festival sira utemeljen je prije tri godine s idejom da potiče lokalnu proizvodnju ali i da Svetvinčenat dobije svoju gastronomsku manifestaciju po kojoj će biti prepoznatljiv.

U Kaštelu će se predstaviti dvadesetak proizvođača sira, a na renesansnom trgu održat će se i sajam ostalih domaćih proizvoda. Sad konačno i sirari, kojih je u Istri tridesetak, imaju svoju manifestaciju, kaže Elvis Percan, upravitelj zadruge 'Dva roga' koja uz Općinu i Turističku zajednicu organizira dvodnevni festival.

Na svoje bi trebali doći i gosti. Na području općine Svetvinčenat broj turističkih ležaja stalno raste i trenutačno ih je 1.300. Rezultati u prvih šest mjeseci su obećavajući, ističe direktor Turističke zajednice Svetvinčenta Dean Pustijanac.

Festival sira u Svetvinčentu počinje u 19 sati i traje do duboko u noć. Uz gastronomski i sajamski program, održat će se i stručni dio manifestacije na kojem će se predstaviti LAG južne Istre. Manifestacija se održava i sutra kada će se petnaesti put birati Naj koza, te najbolji izloženi sir po ocjeni posjetitelja.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.