Hrvatski radio

Radio Pula

33. Riječki karneval - Maškare preplavile središte grada

07.02.2016.

16:07

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od podneva, kada su krenuli s riječke Rive, Rijekom teće 33. povorka međunarodnog Riječkog karnevala: 110 karnevalskih grupa, deset tisuća karnevalista, 73 alegorijska kola, a stigli su i brojni gosti iz inozemstva.

Gosti iz inozemstva ove godine dolaze u 14 grupa i to iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, uz mnogočlanu grupu studentske udruge AIESEC i novu grupu "Prijatelji knjige", obje s članovima iz cijele Europe. Osim što će na Korzu biti cijela Primorsko-goranska županija, iz ostatka Hrvatske, stiže još deset grupa.

Ukupno je duž trase postavljeno šest pozornica, a trasa prolazi ulicom Ivana Zajca, pa Ribarskom do Jelačićeva trga. Zatim Scarpinom prema Korzu, od kojeg povorka nastavlja preko Trga Republike Hrvatske u Adamićevu ulicu. Poslije Jadranskog trga Zadarskom će do Žabice, pa natrag na rivu. Po završetku povorke meštar Toni vratit će ključeve grada gradonačelniku Vojku Obersnelu, a karnevalska grupa Pom-F-Ri će oko 20 sati na Adamićevom gatu presuditi Pustu Tomici Karamostiću  jedinstvenom ceremonijom paljenja na moru.

Završetkom "velike" povorke, zabava ne prestaje, već se seli u riječke kafiće, klubove i Ex port Deltu gdje će cijeli dan trajati velika završna fešta uz Brevis bend i Trio Vox. Kad krene povorka, znači u podne, u bivšem Bernardiju počet će program EPK karneval, kao podrška riječkoj kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture. Za glazbu su zaduženi, sve do ponoći, Mile Voli Disco, Bobo, The Klinik Conspiracy i DJ Saša Ostojić.

Pom-f-rijevci su optužnicu pisali još prije mjesec dana, u međuvremenu su istražitelji imali još posla, a je li se u optužnici štogod promijenilo, znat ćemo večeras. 

Poslušajte optužnicu, što su nam rekle maškare i gosti iz inozemstva, iz dalekog Taiwana i iz Crne Gore, te Martinu Sablić i Franku Medarić iz creske Karnevalske udruge Vežgani koja ove godine slavi 20. obljetnicu djelovanja: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.