Hrvatski radio

Radio Pula

60 godina turizma u Rovinju

08.01.2014.

09:04

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rovinj je 2013. obilježio 60 godina organiziranog dolaska turista i osnivanja turističkog poduzeća, preteče turističke zajednice. Od davnih 50-ih kada ga je posjetilo desetak turista Rovinj se do danas razvio u jedno od naših 10 top-odredišta na Jadranu.

Prošla je godina bila turistički uspješna za Rovinj. Već je sredinom rujna 2013. Rovinj je prvi u Hrvatskoj ostvario tri milijuna noćenja. I to četvrtu godinu za redom. I u ovo zimsko doba turista ne nedostaje. Gost iz Italije Giovanni Bocardo kaže da se u Rovinj zaljubio na prvi pogled i da ona traje već 15 godina te će potrajati još jer je presretan kad je u Rovinju. 

Najčešći su gosti uglavnom Talijani i Austrijanci koji tamo dolaze organizirano. Baš poput skupine 50-ak gostiju iz Verone koji kažu da su već bili ondje s prijateljima te da im se svidjela hrana i grad.

Svoje je prve goste Rovinj primio prije 60 godina. Zanimljivo je da su prvi komercijalni aranžman za dolazak stranih turista sklopili Edvard Kardelj, tadašnji potpredsjednik Jugoslavije i austrijski kancelar Bruno Kreisky. Turisti i noćenja tada su se brojali u svega desecima. Zlatno doba turizma Rovinj vezuje uz '85. i' 86. godinu kada se ostvaruje rekordnih tri i pol milijuna noćenja.

Turizam je živa grana privrede, stalno se mijenja i treba se prilagoditi; s autocestom i otvorenim granicama imamo puno više mogućnosti za njegov razvoj, rekao je Bruno Petruz, direktor Turističke zajednice Rovinj od 1976. do 1986. godine. 

Turistička se vremena mijenjaju. No, ono što se ne mijenja jest trud turističkih djelatnika koji čine sve da bi se gosti osjećali kao kod kuće. Jer jedino će se zadovoljan gost ponovno vratiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.