Hrvatski radio

Radio Pula

15:22 / 24.02.2014.

Autor: Elvira Tripović

Agencija preuzela prve zahtjeve za legalizaciju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada do danas je iz županijskog odjela, koji pokriva istarske općine i gradove, preuzela prvih tristo predmeta od predviđenih dvije tisuće 600.

Prvih sto predmeta preuzeto je i iz Rovinja, što je najmanje od svih drugih istarskih gradova koji agenciji na rješavanje ustupaju prosječno 200 do 300 predmeta.

Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata iz gradskih i županijskog odjela u Istri u prvoj fazi preuzima 3.700 zahtjeva za legalizaciju od zaprimljenih oko 24 tisuće zahtjeva. Iz gradskih odjela između od 100 do 300, a iz županijskog 260 predmeta. Kako je do kraja prošle godine sukladno zakonu trebalo riješiti 20 posto pristiglih predmeta, tih 2.600 predmeta, kaže resorni županijski pročelnik Marin Grgeta.

Župan Valter Flego žali što Županija nije mogla zaposliti dodatnih 25 radnika zbog proračunskog ograničenja od 20 posto za plaće svih zaposlenih.

U Rovinju su zadovoljni što su među 10 najboljih od 53 Upravna odjela u Hrvatskoj, pa im je Agencija uzela tek sto predmeta, kaže resorni pročelnik Ivan Begić.

U Istri riješeno samo 6% zahtjeva
Agencija će preuzeti po 300 pulskih i porečkih predmeta, iz Labina je već preuzeto 200, koliko agenciji ustupa i grad Umag. Novi izračun uspješnosti rješavanja zahtjeva za legalizacijom slijedit će krajem lipnja. Gradovima koji sami rješavaju svoje predmete isplati se potruditi jer 50 posto prihoda od legalizacije ostaje u njihovoj blagajni, dok primjerice županija za riješene predmete prihoduje tek 20 posto sredstava, a 30 posto odlazi općinama, odnosno lokalnoj zajednici u kojoj se nekretnina nalazi. Pola prihoda od legalizacije odlazi u državnu blagajnu.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.