Hrvatski radio

Radio Pula

Antički sjaj Medulina

12.06.2014.

12:45

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Medulin je obilježio Dan općine. Bila je to prigoda da se Općina pohvali s gotovo 70 milijuna kuna u posljednjih godinu dana uloženih u program izgradnje, kanalizaciju i vodovod, ali i da se Medulinu nakratko vrati antički sjaj.

Placa kao u doba antike. Jela, pića, muzika, odjeća... A sve kako bi se podsjetilo na antički sjaj Medulina. Kao podsjetnik na vremena kada je medulinska rivijera bila s pet zvjezdica, o čemu svjedoče i brojne vile, u galeriji na placu otvorena je izložba 'Antički sjaj općine Medulin'.

Niz arheoloških materijala pokazuje da je ovo bio nevjerojatan luksuz, primjerice zidni mozaici iz Afganistana ili 18 vrsta mramora dobar dio iz male Azije, nevjerojatan luksuz na području današnjeg Medulina i Pomera, rekao je autor izložbe Andrej BaderImamo neke eksponate koji su uistinu svjetska senzacija, primjerice amfora koja je jedina na svijetu ili dva sarkofaga od olova u čitavom svijetu manje od 20, dodao je Bader.

300-tinjak predmeta pronađenih na području općine, uglavnom u posljednje 23 godine, svjedoči o antičkom funkcioniranju života u kući i gradu. Mali uvid u to nudi se u medulinskoj galeriji do kraja rujna.

Pogledajte fotogaleriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.