Hrvatski radio

Radio Pula

Berba grožđa ove godine desetak dana kasnije

31.08.2014.

09:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Berba grožđa u južnoj Istri ove će godine biti desetak dana kasnije nego inače. U pulskom Agroproduktu se nadaju da će to biti i jedina posljedica neuobičajeno kišnog ljeta, te da zbog toga urod neće, kao što je to u nekim drugim dijelovima Istre, stradati od bolesti.

Svaka vinogradarska godina je posebna. Ovu su obilježili golema vlaga, puno posla na zaštiti uroda i puno korova. Vinograde je i u južnoj Istri najprije napala plamenjača, potom pepelnica, a opasnost od bolesti, i to pred samu berbu, još nije minula, ističe Agroproduktov agronom Edi Družetić.

Ova je godina vrlo zahtjevna za vinogradare, a bit će i za vinare. Idućih dvadeset do mjesec dana ključno je razdoblje i za kakvoću vina, rekao je Družetić.

U Agroproduktu na svojih 60 hektara, uglavnom pod malvazijom, nadaju se dobroj berbi i kvalitetnom vinu. No, stanje u vinogradima južne Istre vrlo je raznoliko. U nekim se nasadima, unatoč trudu, uloženom novcu i pomnom praćenju stanja na terenu, ove jeseni nažalost neće imati što brati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.