Hrvatski radio

Radio Pula

Berba lavande kasni zbog kiše

08.08.2014.

11:12

Autor: Kornelija Benazić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kišni je srpanj u Istri odgodio početak berbe, ali i smanjio urod lavande. Ove su godine, kasnije nego ikad dosad, uzgajivači krenuli u berbu te ljekovite biljke.

Članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Pekica jedva su čekali da u ruke uzmu starinske srpove i počnu žeti lavandu budrovku. Uobičajeno bi bilo da su svih 38.000 grmova pobrali do kraja srpnja. No, sretni su što su im prvi sunčani dani u kolovozu to omogućili.

Lavanda će se najvećim dijelom preraditi u ulje. S jednoga hektara u dobroj se godini može dobiti do 80 do 100 litara ulja. Ecio Venier, uzgajivač ali i destilater lavande, od 120 kilograma cvjetova obično dobije i do sedam litara ulja. No, ove će ga godine biti manje zbog puno vode u cjetovima, a i zbog smanjenog prinosa. 

Naše je lavandino ulje vrlo cijenjeno. No, unatoč tomu proizvođači imaju problema s plasmanom većih količina. Nisu udruženi pa im strani kupci često obaraju cijene. Litra ulja stoji od 350 do 500 kuna, a često im se nudi niskih 150 kuna po litri. Stoga im je naisplativija direktna prodaja.

Istarski proizvođači lavande imaju sreće imaju sreće što svoje proizvode mogu plasirati izravno u turističkim središtima. Potrebno im je malo mašte i vještine da mirisna zrnca upakiraju u atraktivan autohtoni proizvod.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.