Hrvatski radio

Radio Pula

"Berkarar" stigao u Turkmenistan

06.12.2014.

15:58

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naručitelju iz Turkmenistana konačno je isporučen trajekt "Berkarar". To je prvi od dva ugovorena broda za prijevoz vozila i putnika koje za plovidbu Kaspijem gradi Uljanik, te šesta i posljednja ovogodišnja isporuka u pulskom brodogradilištu.

Brod je u luku Turkmenbaši stigao 5. prosinca. U buduću matičnu luku iz Uljanika se uputio još krajem rujna. No nakon 12 dana plolvidbe brod je stao . No ne zbog problema s novogradnjom kako se u nekim medijima špekuliralo. Razlozi su poznati Dragutinu Pavletiću, direktoru pulskog brodara Uljanik Plovidbe čija je posada obavila isporuku.

"Berkarar" će moći primiti 200 putnika, ima 30 dvokrevetnih i četiri jednokrvetne kabine, 170 avio sjedala i 34-članu posadu. Moći će prevoziti 54 kamikona na dvije zatvorene palube a na krov nadgrađa slijetat će helikopter tipa Sikorsky a postizat će brzinu od 17 čvorova. Dug je 155, širok 17 a visok 12 metara. Gradnjom ovih brodova Uljanik nastavlja tradiciju gradnje za područje Kaspija na kojem se već dokazao gradnjom 14 takozvanih paroma - brodova za prijevoz vagona i cisterni.

Poslušajte tonski zapis. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.