Hrvatski radio

Radio Pula

Bina Istra u Ipsilon ulaže 50 mil. kuna

07.04.2014.

09:27

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi se poboljšala protočnost i sigurnost prometa na Istarskom ipsilonu, koncesionar Bina Istra na godinu u prometnu infrastrukturu uloži čak 50 milijuna kuna.

Samo za pripremu ovogodišnje turističke sezone bit će utrošeno 18 milijuna, a uz redovito održavanje, uredit će se i popratni infrastrukturni sadržaji. Svrha je, kažu u Bina Istri, podići sigurnost prometa na najvišu razinu.

Premda Istarski ipsilon još nije u cijelosti četverotračan, sigurnost je na toj našoj najfrekventnijoj prometnici velika. Dio od čvora Rogovići do Tunela Učka čekat će najvjerojatnije kraj godine za početak radova na širenju u autocestu, no u Bina Istri kažu kako bez obzira na to sigurnost nije upitna, čak ni tijekom turističke sezone kada je promet najgušći. 

Dio od 18 milijuna kuna, koji će se do sezone uložiti u prometnu infrastrukturu duž Ipsilona, već je utrošen i to na, ističe član Uprave Bina Istre Christian Santaleza, obnovu elektroenergetskog sustava u Tunelu Učka. Završena je i rekonstrukcija objekta starog 30 godina na dionici Cerovlje - Lupoglav u što je uloženo 2,5 milijuna kuna, do ljeta će se sanirati i kolnik u središnjem dijelu tunela, a oličit će se i unutrašnjost tog objekta.

Uskoro počinju i radovi na uređenju zelenih površina koje se na tristotinjak hektara protežu uzduž 150 kilometara Ipsilona. Na tim će radovima, kaže Santaleza, raditi 240 radnika Bina Istre, ali i 50-ak lokalnih kooperanata koji imaju specijalizirane tvrtke za održavanje. Ti kooperanti, ali i ostale domaće tvrtke koje će izvoditi građevinske radove na autocesti od Rogovića do Tunela Učke, željno iščekuju početak radova koji će im zasigurno pomoći da lakše prebrode ovo krizno razdoblje.

Poslušajte više u tonskom prilogu u kojem govori i član Uprave Bina Istre Christan Santaleza. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.