Hrvatski radio

Radio Pula

Blaga zima, vinogradi već orezani

20.01.2014.

15:35

Autor: Marko Bijažić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog blage zime već cvjetaju takozvani vjesnici proljeća. Tako su u Pazinu procvale i ocvale visibabe, cvjetaju neke ranoproljetne cvjetnice, stabla masline rastu iako bi u ovo doba godine trebala mirovati, vinogradi su već orezani i loze su pune sokova pa vlasnici strahuju od jačeg zahlađenja.

Veliki vinogradi gotovo da su orezani, a većina ih je i povezana. Krećemo već kad padne lišće, kaže Franc Arman iz mjesta Nardući u općini Vižinada.

Poznati vinogradar i vinar Franko Radovan iz istoimenog sela u općini Višnjan upravo vrši vezidbu i zadnjih je dana primijetio sokove u lozama.

Hoće li Armana, Radovana i stotinjak članova Vinistre, ali i sve vinogradare u Istri, iznenaditi niske temperature? Valja pričekati drugu polovicu siječnja.

Na blagdan Svetoga Vinka, 22. siječnja, najhladnije je doba godine, no hladnoća obično kratko traje kao i vrućina 10. kolovoza za Svetoga Lovru. Tako kaže pučka izreka, meteorolozi će biti precizniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.