Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Vele Gospe

15.08.2014.

07:56

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je Velike Gospe, dan svetkovine uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan. Tradicionalno se svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Remetama.

U Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom Marijanskom svetištu, središnje euharistijsko slavlje za svetkovinu Velike Gospe predvodi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. U Sinju će euharistijsko slavlje predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Svečano misno slavlje bit će i u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, dok će svečanu hodočasničku procesiju i euharistijsko slavlje u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić. Kardinal Josip Bozanić po tradiciji će predvoditi i središnje euharistijsko slavlje u svetištu Majke Bože Remetske u Zagrebu.

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio papa Pio XII. 1950. godine te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom.

Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st., druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. st., a o razmjerama odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.