Hrvatski radio

Radio Pula

Bolesti u poljima zbog vremenskih uvjeta

24.07.2014.

13:28

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neuobičajeni vremenski uvjeti za ovo doba godine s relativno visokim temperaturama i puno vlage, pogoduju rastu povrtlarskih kultura ali i razvoju bolesti kod povrća.

Naime, u zadnjih desetak dana prosjek temperature bio je oko 25 stupnjeva a po četvornom je metru palo 30 milimetara kiše.

Uzgajivači rajčice ove godine očekuju dobar prinos, ali velike im probleme pričinja plamenjača koja napada list i plodove. Pomidoraji su stalno u poljima i obavljaju zaštitu, no problem je nabava učinkovitih sredstava, kaže Dario Makovac, predsjednik umaške udruge Pomidor, koja okuplja 20 najvećih istarskih proizvođača rajčice.

Ipak, ne dogodi li se nešto izvanredno, kakvoća rajčica ove bi godine trebala biti dobra, kaže Makovac. Uz rajčicu, plamenjača je zahvatila i krastavce, dinje i lubenice, a pojavili su se i pepelnica te botritis. Osim na povrću, velike štete od tih bolesti već su zabilježene i u vinogradima.

Kad je pak o maslinama riječ, ove godine štete od svrdlaša znatno su manje nego lani, ali zato maslinicima prijeti maslinova muha a zabilježena je i pojačana zaraza paunovim okom i olovnom bolesti. Zbog toga će se ove godine na kulturama morati provoditi pojačana zaštita, pa iz Savjetodavne službe upozoravaju poljoprivrednike da pri odabiru preparata za zaštitu posebnu pozornost obrate na karencu koja bi, budući da bolesti prijete u vrijeme kad plodovi već dozrijevaju, trebala biti što kraća.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.