Hrvatski radio

Radio Pula

Božo Dimnik najstariji sudionik 'memorijskog zarona'

21.08.2014.

10:10

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekloga tjedna obilježena je 100. obljetnica potonuća austrougarskoga putničkog parobroda Baron Gautsch. Stogodišnjica njegova stradanja obilježena je i 'memorijskim zaronom' u kojem je sudjelovalo stotinjak ronilaca.

Brod je na svojoj zadnjoj plovidbi 13. kolovoza 1914. godine naletio na minsko polje kojim je branjena Pula, tada najznačajnija ratna luka Austro-Ugarskoga carstva. Potonuo je za samo sedam minuta i sa sobom na dubinu od 35 metara odnio više od tristo putnika, uglavnom civila.

Najstariji sudionik 'memorijskog zarona' bio je 82-godišnji Božo Dimnik, koji je zajedno sa svojim bratom 1958. prvi locirao olupinu broda koja je danas jedna od najatraktivnijih ronilačkih destinacija u Europi.

Izložba 'Baron Gautsch: Prva žrtva Prvog svjetskog rata'

Božo Dimnik je za emisiju Plavi val ispričao kako je bilo prije samo nekoliko dana ponovno zaroniti na Barona Gautscha, a sjetio se i svog nedavnog zarona na čak 80 metara dubine. Rekao je kako je Jadransko more najljepše more svijeta, ali je posljednjih desetljeća nažalost sve siromašnije ribom.

Poslušajte tonski zapis.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.