Hrvatski radio

Radio Pula

Čačić izašao iz kaznionice u Valturi

20.06.2014.

14:14

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radimir Čačić je izašao iz kaznionice u Valturi nakon izdržavanja kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je 2010. poginulo dvoje ljudi.

Čačić je tijekom jutra napustio kaznionicu u Valturi potajice, navodno izašavši na sporedni izlaz, mimoišavši brojne novinarske ekipe koje su dežurale na dvije lokacije s obzirom da kaznionica Valtura ima više sporednih izlaza.

Da je Radimir Čačić jutros pušten na uvjetni otpust potvrdili su iz zatvorske uprave. Čačićev izlazak iz zatvora potvrdila je u izjavi za Hinu i bivša članica HNS-a te predsjednica nove Čačićeve Udruge 'Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti' Natalija Martinčević. Prema osobnoj želji, Radimir Čačić neće danas davati nikakvu izjavu za javnost, poručila je Marinčević. 

Bivši predsjednik HNS-a i nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade osuđen je na 22 mjeseca zatvora za prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Povjerenstvo za privremeni otpust prošli je tjedan prihvatilo njegov zahtjev za puštanje. Tijekom odsluživanja kazne izbačen je iz HNS-a, no već je najavio povratak u politiku. Čačić je napustio dužnost potpredsjednika Vlade jer je morao ići u zatvor zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su 2010. poginule dvije osobe. Kaznu je počeo izdržavati 17. lipnja 2013., a na slobodu je izišao nakon što je odslužio više od 12 mjeseci u zagrebačkom Remetincu i kaznionici u Valturi. 

Hrg: Čačić bi mogao uzeti dio biračkog tijela HNS-a

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg ocijenio je da bi Čačić povratkom na političku scenu mogao uzeti dio biračkog tijela sadašnjeg HNS-a. Teško je i nezahvalno davati prognoze, no sjeverozapadni dio Hrvatske će se malo politički uzburkati, rekao je Hrg novinarima u Hrvatskom saboru. Hrg nije želio govoriti o mogućoj suradnji HSS-a s Čačićem, odnosno novom strankom u osnivanju. Neka čovjek dođe na slobodni zrak, nakon toga ćemo vidjeti. Imamo strateški sporazum s partnerom i u tom dijelu postoji mogućnost za razne suradnje na programima, rekao je Hrg.

Čačić pisao program nove stranke 

Odluku o izbacivanju Čačića sredinom sječnja jednoglasno je donijelo stranačko predsjedništvo nakon što je nova šefica HNS-a Vesna Pusić javno ustvrdila da je nezadovoljna njegovim ponašanjem. Središnjica HNS-a spočitavala je Čačiću da je tajnim političkim sastancima, dogovaranjem koalicija i udruživanjem s nestranačkim ljudima nanosio štetu ugledu stranke. No to su odbacili neki međimurski i varaždinski HNS-ovci koji su tvrdili da na sastancima nikada nije bilo riječi o takvim stvarima. Nakon što je Čačić izbačen, iz stranke su izašli neki od viđenijih članova, poput Natalije MartinčevićZlatka Koračevića, Darka Hrenića i Sandre Herman, najavljujući da će se pridružiti inicijativi Čačića za osnivanje nove stranke. Čačićeva bivša stranka smatra neutemeljenima nagađanja o prelasku pojedinih HNS-ovih saborskih zastupnika u Narodnu stranku - reformiste. Predsjednica HNS-a, zamoljena za komentar hoće li HNS ugroziti nova Čačićeva stranka, kratko je odgovorila da Ratko Čačić nije tema.

Kronologija sudskog procesa

Čačić je prometnu nesreću skrivio u siječnju 2010. te je na sudu u mađarskom Kapošvaru prvo osuđen na 22 mjeseca zatvora uvjetno. Viši sud je u studenom 2012. djelomično izmijenio odluku i odredio da Čačić mora odslužiti polovicu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu. Čačić je za tu odluku saznao u zrakoplovu po povratku sa službenog puta iz Katara, nakon čega je dao ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te od Mađarske zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska udovoljila tom zahtjevu, Županijski sud u Zagrebu potvrdio je mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz mjeru zabrane upravljanja vozilom od tri godine. Na Čačićevu tvrdnju da bi iz mađarskog zatvora izašao prije negoli iz hrvatskog, Ustavni je sud zaključio da je riječ o hipotetičkom prigovoru koji Ustavni sud nije ovlašten ispitivati. Zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu iz kaznionice u Valturi Čačić je podnio sredinom svibnja, 
a prihvatilo ga je u utorak 17. lipnja povjerenstvo za privremeni otpust na sjednici u Valturi..

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.