Hrvatski radio

Radio Pula

Čak 40% manje transplantacija

22.04.2014.

09:53

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je da je drastičan pad broja presađenih organa u Hrvatskoj još jedna potvrda sveopće neorganiziranosti i improvizacije u vođenju zdravstvenog sustava.

Također, pozvala je sve odgovorne u zdravstvenom sustavu da s krajnjom ozbiljnošću analiziraju najnovije podatke Eurotransplanta i učine sve da se transplantacijski program zadrži na visokoj kvalitativnoj i kvantitativnoj razini.  

U prva tri mjeseca ove godine transplantacijski program solidnih organa pao je za 39,6 posto, navodi HUBOL u priopćenju.  

Prema izvješću Eurotransplanta, vodećeg europskog udruženja za presađivanje organa, od 11. travnja ove godine, u Hrvatskoj je u prva tri mjeseca 2014. presađen 61 solidni organ, a u istom razdoblju prošle godine presađen je 101 solidni organ.  

Nažalost, aktualna zdravstvena vlast to nije prepoznala kao problem pa nije niti poduzela potrebne mjere da se spriječi daljnje urušavanje transplantacijskog programa u Hrvatskoj, navode i ističu da "ako aktualna administracija na isti način primi na znanje i najrecentnije podatke Eurotransplanta, transplantacijski program u Hrvatskoj mogao bi se srozati na vrlo niske pozicije". 

Transplantacijska medicina u svakom slučaju je vrhunski oblik medicine i kao takva svugdje u svijetu iziskuje značajna materijalna sredstva, a u Hrvatskoj su ta sredstva unatrag godinu dana, zahvaljujući nerazumnoj odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smanjena za ogromnih 30 posto, što bitno onemogućava kvalitetan rad, ističe se u priopćenju. 

Ocjenjuju da Ministarstvo zdravlja 'politikom neuvažavanja liječnika i značajno manjim ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu, negativno utječe na entuzijazam zdravstvenih djelatnika na kojem je i utemeljen program transplantacijske medicine'. 

U Hrvatskoj je 2012. presađeno najviše solidnih organa po broju stanovnika u cijelom svijetu. Nažalost, danas je situacija značajno lošija, s tendencijom daljnjeg pogoršavanja, upozorava HUBOL.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.