Hrvatski radio

Radio Pula

Centar za inovacije ključ izlaska iz krize

10.04.2014.

11:47

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kriza je potaknula i promjenu navika i poslovanja mnogih tvrtki u zemlji. Tvornica cementa u Koromačnu, zbog pada građevinskih aktivnosti i čak upola manje potražnje za njihovim proizvodom, više nije mogla pokrivati ni fiksne troškove poslovanja. Okrenuli su se vlastitim inovacijama.

U Holcimovoj Tvornici cementa u Koromačnu, koja je pod povećalom javnosti zbog spaljivanja starih guma, otpadnih ulja i korištenja drugih alternativnih goriva, osnovan je Centar za inovacije i projekte s 14 stručnjaka za cement, beton i agregat.

'Naša odluka je bila u ovom trenutku da dio tih troškova, koje smo imali, jednostavno preusmjerimo i uložimo u daljnji razvoj i inovacije. I to je ključ uspjeha koji vidimo u našem daljnjem poslovanju.' Kaže predsjednik Uprave Holcima Hrvatske Alan Šišinački.

Holcimov centar za inovacije i projekte radi na tri područja: optimizaciji proizvodnje prema potrebama kupca na samom gradilištu, poboljšanju kvalitete proizvoda i smanjenju utjecaja na okoliš.

'Do sada smo jednom kupcu uspjeli smanjiti emisije u okoliš za 15 posto, izradili smo potencijalni projekt s 33 posto smanjenog utjecaja C02 na tri različite lokacije kupca uspjeli smo optimizirati troškove proizvodnje.' Rekla je Virna Višković Agušaj, tehnička direktorica Tvornice cementa Koromačno.

'Početak našeg inovacijskog ciklusa predstavlja novi proizvod, to je valjani beton koji je usmjeren za primjenu u turističkom i industrijskom segmentu. U njemu vidimo velike mogućnosti za izgradnju biciklističkih, pješačkih staza, industrijskih i pristupnih cesta kao i velikih parkirališta.' Dodao je voditelj projekta u Centru za inovacije Sandro Vlačić.

Prvi put novi se proizvodi rade u suradnji s kupcima i partnerima. Centar za inovacije jedan je od ključeva izlaska iz krize tvrtke koja je već u prvom tromjesečju ostvarila bolje rezultate nego u istom razdoblju lani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.