Hrvatski radio

Radio Pula

Certificiranje pasivne kuće u Buzetu

19.03.2014.

13:40

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pasivna kuća obitelji Vilić u Buzetu jedna je od rijetkih u nas. Uskoro će postati prva s certifikatom koji će dobiti od Instituta u Darmstadtu.

O takvoj je kući njezin vlasnik Mladen Vilić godinama promišljao te je, kako kaže, sa suprugom odlučio graditi pasivnu obiteljsku kuću kako bi im život bio udobniji.

Naizgled jednostavna kuća, rezultat je dugotrajnih promišljanja, od orijentiranosti objekta prema jugu, staklene stijene koja upija sunčevu toplinu do listopadnih stabala koja ljeti kuću štite od pregrijavanja. Naravno, vrlo je važna kvalitetna stolarija kao i dobra izolacija na fasadi, stropu i podu.

Ono na što se najlakše naviknuti je konstantna temperatura kroz cijelu godinu, novčana ušteda za život kroz godinu, istaknuo je Vilić. Prosječna je temperatura prostora 23 stupnja. A na njegovo dodatno zagrijavanje ili hlađenje obitelj Vilić ne troši ništa. Iskorištava se toplina u samoj zgradi, od topline tijela, kućanskih aparata do topline nastale kuhanjem.

Jedino na što trošim energiju je ventilacijski sustav koji ima izuzetno nisku potrošnju. Svedeno na nekakav godišnji trošak grijanja-hlađenja bi bio 150, 200 kuna godišnje, rekao je Vilić dodajući: Zrak koji uzimamo izvana ljeti se kroz zemni izmjenjivač hladi i dolazi unutra dobro ohlađen pa ne treba nikakav klimatizacijski sustav, a isti taj zrak u zimskom periodu se grije na tu temperaturu i u rekuperatoru kao predgrijač zraka dolazi na ponovno zagrijavanje s potrošenim zrakom iz objekta koji se izbaci.

Gradnja pasivnih kuća skuplja je 10 do 20 posto od konvencionalne gradnje. No, zato je ušteda energije znatna. Njezini su gubitci svedeni na minimum, što je ovdje dokazano termovizijskom kamerom.

Kuća ima A+ certifikat energetske učinkovitosti. Želja je vlasnika, ugradnjom fotonaponskih panela, kuću učiniti energetski neovisnom. Za to će pričekati poticaje kojima bi se trebala unaprijediti gradnja pasivnih kuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.