Hrvatski radio

Radio Pula

15:19 / 06.10.2014.

Autor: Petra Neuner Geržinić

Četrdeset godina Društva distrofičara Istre

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skromnim su druženjem dijela članova obilježena uspješna četiri desetljeća Društva distrofičara Istre. Ono je od nekolicine entuzijasta do danas naraslo na 136 oboljelih članova, više od 170 volontera i čak sedamstotinjak donatora koji pomažu radu Društva.

Društvo distrofičara Istre osnovano je 1974. godine radi razmjene životnih iskustava. Josip Drljača, osnivač i prvi predsjednik Društva, kaže kako se u četrdesest godina puno toga promijenilo, a veliku ulogu u tome odigralo je upravo pulsko Društvo. Članovi su imali poteškoća u prometu, pristupu raznim zgradama, a čak su postojali problemi u obrazovanju djece.

Danas postoje i zakonske osnove za bolji i pravedniji tretman osoba s invaliditetom- prilagodbe institucija, asistenti u školama ili primjerice zapošljavanje. Davor Komar, predsjednik Društva distrofičara Istre ističe kako su članovi ojačali upravo zahvljujući edukacijama koje Udruge organiziraju te postali ravnopravni članovi zajednice, te se nada da su vremena u kojima nije bilo tako ostavili iza sebe. S obzirom na projekte i programe ostvarene u četiri desetljeća, za Društvo dolaze samo bolja vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.