Hrvatski radio

Radio Pula

00:52 / 28.08.2014.

Autor: Slađana Bukovac

Daleko od očiju javnosti - nobelovci na Velom Brijunu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Brijunima su se nekada vodili razgovori važni za sudbinu Jugoslavije i njezinih građana. Ovih se pak dana ondje vode razgovori važni za budućnost svijeta.

Šezdesetak vrhunskih svjetskih znanstvenika, među kojima i nobelovci, te studenata ove se godine na Velom Brijunu, na 28. takvom okupljanju, bavi temama kao što je nastanak života. 

Tri nobelovca dolaze na Brijunsku konferenciju

Fizičar Danko Bosanac već dvadeset osam godina na Velom Brijunu organizira međunarodne znanstvene konferencije. Ovo je savršena atmosfera, kaže, da se znanstvenici iz raznih područja opuste i međusobno komuniciraju. Na tim su skupovima nobelovci nerijetki gosti. Npr., Jean-Marie Lehn Nobela je dobio za sintezu trodimenzionalnih molekula koje se primjenjuju u biologiji i medicini. Sudjelovao je i u sintezi vitamina B12. 

Njegov kolega, kemičar i nobelovac Harry Kroto sudjelovao je u otkrivanju bakminsterfulerena, ugljikove molekule u obliku nogometne lopte imenovane po glasovitom američkom arhitektu. Nije se znalo koja će mu biti primjena, a danas se koristi za antibiotike i lijekove protiv raka. Na žalost, kako kaže, mnogo se više novca ulaže u primarna istraživanja, nego u temeljna. Osim u znanosti, profesor Kroto studente obučava i kako će preživjeti. Pogotovo ukoliko se bave industriji ne baš zanimljivim malim tijelima Sunčeva sustava, kao Stefan Cikota,student iz Splita.

Brijunska konferencija o nastanku svemira

Znanstvena konferencija na Brijunima traje šest dana. I odvija se u diskreciji i tišini. Za razliku od filmskih zvijezda i političara, nobelovci ne izazivaju interes javnosti.

Pogledajte više u videoprilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.