Hrvatski radio

Radio Pula

Dan oboljelih od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti

21.05.2014.

16:55

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije i neuromuskularnih bolesti obilježen je danas na pulskoj Portarati u organizaciji Društva distrofičara Istre. Bila je to prigoda da članovi društva predstave svoj rad i aktivnosti, ali i upozore na trenutačno najveće probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Društvo distrofičara Istre ima 134 oboljela člana, a svaki dan im pomaže 167 službenih volontera. Dio njih danas je bio i na pulskoj Portarati gdje je organizirana izložba specijalnih vozila te ortopedskih i ostalih pomagala, a podijeljeno je i tisuću letaka na kojima su predstavljeni rad i aktivnosti društva. Predsjednik Društva distrofičara Davor Komar upozorio je i na trenutačno najveće probleme s kojima se susreću.

Još uvijek su istarski gradovi po svojoj prostornoj uređenosti i arhitekturi osobama s invaliditetom uglavnom nepristupačni, no mnoge su ustanove posljednjih godina uklonile barijere koje su onemogućavale pristup invalidnim osobama, ističe Komar.

Svrha obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od mišićne distrofije - neuromuskularnih bolesti jest upravo osvješćivanje i senzibiliziranje javnosti o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.