Hrvatski radio

Radio Pula

Dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2014.

15:07

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan sjećanja na holokaust. Prije 69 godina oslobođen je koncentracijski logor Auschwitz Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke, u koji je odvedeno više od milijun i 300 tisuća ljudi iz Europe.

Milijun i sto tisuća nikad se nije vratilo. Hrvatski sabor održao je prigodnu svečanost na kojoj su bili predstavnici Sabora, Države i Vlade.

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, u pulskoj Čitaonici kluba umirovljenika u 17 sati održat će se predavanje o holokaustu u prvoj polovici 20. stoljeća. Govorit će profesori povijesti Igor Jovanović i Igor Šaponja.

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježit će u petak i Gradska knjižnica u Novigradu kada će o jednom od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti govoriti Opatijac Oleg Mandić koji je kao 11-godišnjak posljednji izašao iz nacističkog logora Auschwitza.

U pulskom kinu Valli bit će prikazan film 'Hannah Arendt' redateljice Margarethe Von Trotta. U središtu drame je židovsko-njemačka filozofkinja prisiljena iz nacističke Njemačke emigrirati u SAD, koja za američki The New Yorker izvještava o suđenju Adolfu Eichmannu. Projekcija je u 17 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.