Hrvatski radio

Radio Pula

Dan svjesnosti o autizmu obilježen i u Puli

02.04.2014.

14:48

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je zakonodavce da uzmu u obzir posebnost autizma i poduzmu konkretne aktivnosti kako bi se uspostavila odgovarajuća potpora.

Dan svjesnosti o autizmu obilježen je i u Puli prigodnim programom na gradskoj tržnici. U Istri se ne zna točan broj osoba s autizmom, no Udruga za autizam Istre broji 26 djece i dvije odrasle osobe.

Istra je ipak u nečem malo naprednija nego ostatak države, jedna rana intervencija je ušla u područje za socijalnu skrb i zdravstvo, rekla je predsjednica Udruge za autizam Istre Evgenija Tranfić

Kako bi educirala i senzibilizirala javnost o problemima i teškoćama s kojima se susreću takve osobe, Udruga je od Tržnice do Foruma organizirala mimohod djece iz vrtića i osnovnih škola. Ta djeca su nas puno naučila, od te djece treba učiti, treba otvoriti svoje srce. Mi svi imamo predrasude, takva djeca su među nama, dodala je ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević

Roditelji djece s autizmom, Ljubomir Bjelogrlić i Stipe Medvid, kao problem ističu nedovoljno novca, nedostatak dijagnostičkog centra i prazna obećanja političara.

U pitanju su prostori gdje bi ta djeca boravila. Mi se još nekako možemo boriti s problemima i onako kako to funkcionira, ali nas najviše brine što će biti jednog dana kada nas ne bude, da se stvori jedan prostor gdje bi ta djeca mogla živjeti i imati skrb koju imaju kod svojih roditelja. Potrebe su najviše financijske. Drugo, imamo tretman defektologa i logopeda gdje je smanjen na pola sata radnog vremena i moramo dodatno sami sebe financirati, privatno logopeda i defektologa, istaknuli su roditelji djece s autizmom.

U znak potpore osobama s autizmom, sudionici mimohoda s Foruma su pustili plave balone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.