Hrvatski radio

Radio Pula

Dani tartufa u Buzetu privukli posjetitelje

15.11.2020.

14:29

Autor: Klara Dujmović

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Sezona je bijeloga tartufa. Upravo u studenome taj skupocjeni gomolj ima najbolja i najkvalitetnija svojstva. Buzet je unatoč krizi pronašao način kako da u "novom normalnom" približI tartuf posjetiteljima. Osmislili su Dane tartufa i uključili restorane na svom području.


Do blaga skrivenog pod zemljom može se samo pomoću istančana njuha pasa. Tartufa ima, kaže tartufar Željko Rušnjak, no zbog manje potražnje i cijena im je pala.

- Kod nas je sada od 100 do 700 eura kilogram. To je slabo, a da nije te korone cijena bi bila veća - do 3 tisuće eura bi stigli - govori Rušnjak. 

Unatoč epidemiji na pijat pašte s tartufima uvijek neko svrati. Uglavnom vikendom domaći gosti, no ima i stranaca.

Jedan gost ističe: - Volim tartufe. Ovaj istarski je najbolji! 

- Pokušali smo pronaći tartufe dok smo vozili kroz šumu. Nismo uspjeli. Evo nas u restoranu. Izvrsni su! - dodaje drugi.

Deset buzetskih restorana tijekom studenog po promotivnih dvjestotinjak kuna nude na izbor jela od tartufa i tako, ističe Mladen Vivoda, buzetski ugostitelj, u pandemisjko vrijeme privlače goste: - Išli smo s nižim cijenama, tu nema baš neke velike zarade, ali je dosta dobra reklama. Pa onda se jedu i druge stavri, popije se čašica vina. Uglavnom dobra stvar!

Dobra stvar i za buzetski turizam koji je na pola lanjskih brojeva.

Gradonačelnik Buzeta i direktor Turističke zajednice Siniša Žulić zaključuje: - Možemo biti zadovoljni jer je naš cilj bio da se orijentiramo na kratke dolaske, jednodnevne goste i izlete.

Priroda i delicije, očekuju, u njihov će kraj privući goste.

Buzet (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Buzet (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.