Hrvatski radio

Radio Pula

Dani žalosti za poginule u poplavama

20.05.2014.

15:18

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Bosni i Hercegovini proglašen je dan žalosti za desecima poginulih u poplavama. Srušeno je i oštećeno oko 100 tisuća kuća, a prijete i klizišta te mine. U Srbiji je proglašena trodnevna žalost za 21-om osobom poginulom u poplavama. Vodeni val, koji se spušta Savom iz Hrvatske, uzrokovao je nove probleme jer se rijeka izlila i potopila nekoliko srijemskih sela.

Do sada je evakuirano 30 tisuća ljudi. Iako vodostaj Save u koritu pada, na poplavljenim nizinskim područjima županjske Posavine voda se još ne povlači. Iz poplavljenih Račinovaca, Gunje i Rajeva Sela doprla je još do Strošinaca i Posavskih Podgajaca, gdje traje bitka za spas sela.

Iako vodostaj Save u koritu pada, na poplavljenim nizinskim područjima županjske Posavine voda se još ne povlači. Iz poplavljenih Račinovaca, Gunje i Rajeva Sela doprla je još do Strošinaca i Posavskih Podgajaca, gdje traje bitka za spas sela. I Istra nastavlja pomagati stradalima u poplavama. Crveni križ, Caritas Porečko-pulske biskupije te mnoge udruge i organizacije uključili su se u prikupljanje pomoći u istarskim gradovima.

Građani neprestano donose najpotrebnije stvari za stanovništvo s poplavama ugroženih područja. U mnogim istarskim gradovima, gdje su osigurana mjesta za prikupljanje pomoći, građani i danas dolaze od ranog jutra. Donose hranu, odjeću i ostale potrepštine. Jedno od takvih mjesta je i pulski Društveni centar Rojc. Ne nedostaje ni ponuda za prijevoz robe u poplavama ugrožena područja. Najpotrebniji su donje rublje i čarape, kaže Nensi Krupić iz udruge Živi zid koja skuplja potrepštine u Rojcu.

I organizacije Crvenog križa na mnogim punktovima u svim istarskim gradovima od jutra prikupljaju pomoć, kaže Damir Gregurić iz pulskog Crvenog križa. Na sastanku istarskog župana i ostalih mjerodavnih službi odlučeno je da se prikupljanje pomoći obavlja putem Hrvatskog Crvenog križa, pa se građane moli da potrepštine donose u najbliže ogranke gradskih organizacija Crvenoga križa. Pomoć zasebno prikupljaju i mnoge udruge na različitim mjestima u gradovima, a zajednički im je cilj da donirane stvari i stignu do najpotrebnijih. Pomoć će se u Istri nastaviti prikupljati i idućih dana. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.