Hrvatski radio

Radio Pula

Dovoljno seruma protiv uboda crne udovice

22.08.2014.

15:58

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja populacija crnih udovica prilično je brojna pa umirujuće zvuči informacija kako seruma protiv njenog uboda u pulskoj Općoj bolnici ima dovoljno.

U bolnicama zadnji domaći serumi protiv ugriza zmija  

Kako je riječ o najotrovnijem pauku u Europi, važno je znati kako živi jer je upravo upoznavanje njenih navika ujedno najbolji način zaštite.

Crna udovica svoja gnijezda savija uglavnom na tlu, otrovna je samo ženka a prilikom uboda u čak trećini slučajeva uopće ne ispušta. U Istri ugrizi su rijetki iako je rasprostranjena diljem Istre. 

Do uboda najčešće dolazi kada se odrasla ženka nagnječi tako da se stisne rukom prilikom branja povrtlarskih kultura ili nagazi bosom nogom. Ugriz crne udovice izaziva nesnosne, višednevne bolove ali rijetko ima smrtne posljedice, ističe Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Kretanje na područjima gdje živi crna udovica u ovo doba godine može biti vrlo opasno, ali je srećom zaštita vrlo jednostavna. Beremo li povrtlarske kulturu, valja rukavicama zaštiti ruke a na nogama imati visoke cipele ili čizme.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.