Hrvatski radio

Radio Pula

Energetsko certificiranje Doma braće Ribar

16.01.2014.

10:39

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cetrificiranje energetske učinkovitosti zgrada odnosi se i na sportske objekte. Tako se u pulskom Domu braće Ribar mijenja drvena stolarija s PVC prozorima i vratima.

Zgrada doma izgrađena je 1931. i služila je kao kazalište, da bi 80 godina poslije postala dom aktivne sportske mladeži. Dom braće Ribar ima više od tisuću korisnika uključujući i sportske klubove. Vrijeme je odradilo svoje, pa će izmjena stolarije značiti i smanjenje ukupne potrošnje energenata, ali i povećanje standarda.

U Domu je najviše sportskih klubova koji se bave mladima i djecom, dok se u jednom dijelu održava nastava tjelesne i zdravstvene kulture za učenike dviju srednjih škola. Stoga je ta investicija značajna kako bi se podigli uvjeti i iskoristivost objekta, kaže koordinator sportskih aktivnosti Javne ustanove Pula sport Dean Ilić.

Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Erik Lukšić, v. d. ravnatelja Javne ustanove Pula sport kaže da su kao i na razini države imali sreću što je ministarstvo sudjelovalo s 37 posto investicije.

Ukupna ulaganja su oko pola milijuna kuna bez PDV-a, Ministarstva je dalo oko 200 tisuća, a Lukšić vjeruje da će se i ostale zgrade JUPS-a certificirati. Tako bi sljedeći na red za uređenje trebali doći dvorana Pattinaggio i Dom sportova Mate Parlov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.