Hrvatski radio

Radio Pula

EU projekt Poreč 'Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda

20.10.2014.

14:09

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poreč kreće u realizaciju europskog projekta sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog više od 500 milijuna kuna, a za koji dobiva 70 posto nepovratnih sredstava iz strukturnih fondova. Cijeli bi projekt trebao biti završen do kraja 2016-e.

Ugovorom za nadzor završena je prva faza. Slijedi rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove kanalizacijske mreže te izgradnja pročistača Poreč Jug, Poreč Sjever, pročistača kraj kampa Lanterna u Taru i u kampu u Vrsaru. Gradi se 62 kilometra nove kanalizacijske mreže, rekonstruira 23 km postojeće, novih 6300 korisnika bit će prikopčano na kanalizacijsku odvodnju, kaže gradonačelnik poreča Edi Štifanić.

Time će sa sadašnjih 63 posto korisnika, biti pokriveno čak 90 posto stanovništva. Pri tome se, uvjeravaju odgovorni, itekako vodi briga o zaštiti mora, razvoju turizma, ali i štednji pitke vode.

Za mjesec i pol trebala bi biti završena sljedeća dva natječaja za izvođača za izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijske mreže. Tehnički i financijski najzahtjevniji su svakako uređaji za pročišćavanje voda, a od devet ponuđača, petero je uložilo žalbu. Odluka je na Državnoj komisiji. S radovima će, nadaju se, krenuti početkom sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.