Hrvatski radio

Radio Pula

Fizika iz kutije

03.12.2014.

13:15

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osnovnoj školi u Karojbi osmislili su dodatnu nastavu iz fizike na kojoj bi im mogle pozavidjeti i neke gimnazije. Kreirali su vlastite kutije pomoću kojih učenici zasad mogu izvesti oko 20 pokusa. Pritom su projekt realizirali s budžetom od nula kuna.

Ovo nije tečaj iz mađioničarstva, već osnovnoškolska nastava iz fizike. Dovoljna je jedna plastična kutija od sladoleda, šprice, plastične čaše, i slični predmeti čija je nabava besplatna. Rezultat? Od 18 osmaša u područnoj školi Karojba, njih 11 je izabralo fiziku kao dodatni predmet.

Nada Ćakić Dinić, nastavnica i autorica projekta, kaže da se u u redovnoj nastavi takav interes za predmet nikako ne uspijeva postići. Osmaši fizičari mentori su u redovnoj nastavi nižim razredima. Pomažu im da shvate, na primjer, princip funkcioniranja hidraulične dizalice.

Originalni projekt je slovenski, no kako škola nije imala sredstava od Slovenaca kupiti kutije s pokusima, jako su se dobro snašli i sami.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.