Hrvatski radio

Radio Pula

Fotonaponska elektrana u labinskom dječjem vrtiću Pijerina Verbanac

12.03.2014.

15:07

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski župan Valter Flego pustio je u rad fotonaponsku elektranu na krovu Dječjeg vrtića Pijerina Verbanac u Labinu. Projekt je ostvarila Istarska regionalna energetska agencija.

Elektrana je snage 10 kilovata, a 85 posto novca za njenu gradnju dobiveno je iz europskog IPA fonda, dok je 15 posto osigurala Istarska županija. Elektranu je u rad pustio istarski župan Valter Flego, istaknuvši pritom važnost osvješćivanja najmlađih o korištenju obnovljivih izvora energije.

Na objektu su već postavljeni termo paneli za proizvodnju tople vode, a fotonaponska elektrana osiguravat će električnu energiju za labinski dječji vrtić, rekao je direktor Istarske energetske agencije IRENE Valter Poropat

Ukupna vrijednost investicije, uključujući troškove projektiranja, projektantskog nadzora i mjerenja kvalitete električne energije, iznosi nešto više od 40 tisuća eura. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.