Hrvatski radio

Radio Pula

Franak: Kako do preplaćenih kamata?

06.08.2014.

14:17

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Franak je na konferenciji za medije izvijestila o predlošcima koje je pripremila za svoje članstvo. Prema predlošcima moći će tražiti vraćanje preplaćenih kamata od osuđenih banaka u kolektivnom procesu.

Postoji određeni rizik u budućim postupcima dužnika. Franak ne može odgovarati za rizik koji proizlazi iz postupaka dužnika, već svatko ponaosob mora procijeniti što mu je za činiti. Povrat novca može se tražiti samo u slučaju ako je ugovorena promjenljiva kamatna stopa na način da se ona mijenja jednostranom odlukom banke banke, a nakon što je dužnik počeo otplaćivati kredit, rečeno je na konferenciji. 

Udruga Franak poziva članove da na internetskim stranicama Udruge preuzmu obrasce pomoću kojih mogu tražiti povrat preplaćenih kamata od sedam banaka na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda. 

Koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Goran Aleksić istaknuo je je da je presuda pravomoćna, pa prema tome i primjenjiva, ali ne obvezuje banke da po njoj postupe nego dužnici moraju sami pokrenuti postupak i tražiti povrat novca pa je pozvao članstvo s današnje konferencije za novinare da preuzme obrazac i ispunjenog ga odnesu u banke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.