Hrvatski radio

Radio Pula

Godišnji rast prometa industrije prvi put nakon siječnja

12.08.2014.

15:58

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u lipnju ove godine porastao je u odnosu na svibanj za 8,7 posto, a usporedba s prošlogodišnjim lipnjem na temelju kalendarski prilagođenih podataka, pokazuje rast od sedam posto, što je prvi takav rast nakon siječnja, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U siječnju je stopa rasta iznosila 3,5 posto. U svibnju je promet industrije pao 12,1 posto, travnju 1,3 posto, ožujku 7,7 posto i veljači 4,4 posto. No, uslijed visokih stopa pada u veljači, ožujku i svibnju, na razini prvih šest mjeseca ove godine, promet u industriji pao je prema istom lanjskom razdoblju za 2,9 posto.

Prvi podaci DZS-a o prometu industrije prema tržištima, pokazuju da je na rast u lipnju u odnosu na šesti mjesec prošle godine, utjecao rast prodaje na domaćem tržištu od 3,8 posto, ali još značajnije rast na stranim tržištima za 13 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj je razini najviše, za 45,5 posto, porasla prodaja kapitalnih proizvoda, a slijedi energija s rastom od 9,6 posto. Na godišnjoj razini u lipnju je za tri posto narasla i prodaja intermedijarnih proizvoda. Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju povećana je za 0,8 posto, a netrajnih za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini, u lipnju je promet kapitalnim proizvodima povećan 24,6 posto, intermedijarnim proizvodima pet posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju 2,1 posto i energijom 0,5 posto, dok je za 7,2 posto pao promet trajnih proizvoda namijenjenih širokoj potrošnji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.