Hrvatski radio

Radio Pula

14:35 / 03.06.2016.

Autor: Džana Banić

Gospodarstvenici traže uvoz radne snage

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistički sektor najveći je investitor u Hrvatskoj, a samo u ovoj godini uložit će se u obnovu starih i izgradnju novih kapaciteta milijardu i 700 milijuna kuna. Iako na Zavodu za zapošljavanje ima oko 20 tisuća "građevinaca" investitori traže da se povećaju kvote za uvoz radne snage u tom sektoru.

Ove godine odobrena je kvota od 3 tisuće radnih dozvola, najviše do sada, ali o potražnji u građevinarstvu najbolje govori podatak da je 500 dozvola za građevinska zanimanja razgrabljeno u svega dva dana. Na najvećem turističkom gradilištu u Istri, onom na izgradnji rovinjskog hotela Amarin također muku muče s radnom snagom, kaže Martina Bošnjak glavna inženjerka na gradilištu tog hotela s 4 zvjezdice.

Hotel Amarin unatoč tome prve će goste ipak primiti do glavne sezone. Gospodarstvenici, međutim, upozoravaju da kvote za uvoz radne snage treba mijenjati i prilagoditi stvarnom stanju u svijetu rada a ne temeljiti isključivo na broju nezaposlenih na zavodu. Jer unatoč 250 tisuća osoba u Hrvatskoj koje bi trebaju posao posve je izvjesna mogućnost da se, pokazuje to i stanje u građevinarstvu, zbog nedostatka radne snage neće moći ispoštivati ugovoreni rokove izgradnje.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.