Hrvatski radio

Radio Pula

Gospodarstvu 7% veći računi za vodu

28.04.2014.

14:52

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova cijena vodnih usluga za gospodarstvo - bila je glavna tema sjednice Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula.

Istarski vodovod, koji opskrbljuje vodom dvije trećine Poluotoka, nije mijenjao cijenu vode od 2005. godine, ali su računi od 1. travnja koji su već poslani potrošačima viši za 1,5 kunu po prostornom metru.

'Ono što se sad dešava u ovim koracima jest naknada koja je prihod Hrvatskih voda i koja se povećava u zadnjih godinu i pol dana od 0,85 kuna po prostornom metru na 2,85 i to su najveće promjene koje se dešavaju u dijelu vodno-gospodarskog sektora.' Rekla je Laura Šuperina iz Istarskog vodovoda Buzet.

Stoga u Istarskom vodovodu ističu da nije riječ o većoj cijeni vode, nego o višim naknadama za odvodnju, razvoj i zaštitu vodnih resursa. Ipak za gospodarstvo to znači sedam posto veće račune za vodu.

'Nama kao županiji, kojoj je voda izrazito važna za veći dio poslovanja pogotovo turističkih tvrtki ali i poljoprivrede i standard svih onih koji žive u Istri, bitno je reći da vode imamo, da je voda vrhunske kvalitete. Međutim cijena vode za gospodarstvo je visoka.' Dodala je predsjednica Hrvatske gospodarske komore Istarske županije Jasna Jaklin Majetić

Na iskustvima uspješnih tvrtki, Gospodarsko vijeće razmatralo je ključne čimbenike za uspješno poslovanje te problematiku javne nabave roba i usluga bagatelne vrijednosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.