Hrvatski radio

Radio Pula

Gradnja nove bolnice krajem listopada?

10.09.2014.

14:27

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulska je bolnica uspjela za 40 posto smanjiti zaostatke na listi čekanja. No, još uvijek se na UZV štitnjače čeka godinu dana, a na UZV srca devet mjeseci. No, ipak je glavno pitanje za građane Pule, alii cijele Istre - koliko će se čekati s početkom gradnje nove bolnice.

Gradnja je trebala početi u rujnu. No, zbog odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave koja je poništila izbor splitske zajednice ponuđača, kreće se u ponovni postupak odabira.

Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica Opće bolnice Pula kaže kako je dobro što nismo vraćeni na početak u smislu otvaranja novog natječaja, nego smo vraćeni na početak zadnje faze - donošenje odluke. Radi se o zakonskom roku od 90 dana.

U idealnim bi uvjetima gradnja mogla započeti potkraj listopada. No, ovog puta, obećanja nema. A što se novčane kazne tiče, koju bolnica mora platiti dvama žaliteljima, sanacijska upraviteljica ističe da to ne ide na štetu ni zaposlenih ni pacijenata. Jer njezin je zadatak da taj novac nađe izvan redovitog poslovanja bolnice.

Neće se uskratiti ni plaće, ni prijevozi, niti usluga pacijentima, ništa se zbog tih 200 tisuća neće uskratiti, istiće Hrstić.

Kako su brojni postupci javne nabave u hrvatskim bolnicama zaustavljeni, zbog navodnih namještanja, pa se sada sve dodatno provjerava, pulska bolnica i dalje čeka na novi CT uređaj, jer još ne postoji rješenje Komisije Ministarstva zdravlja.

Dodajmo da je bolnica raspisala javni natječaj za takozvano ''zapošljavanje bez zapošljavanja" za onih 1.600 kuna, no za sedamdesetak mjesta u zadravstvenoj, ali i nezdravstvenoj strukturi, stiglo je, kažu, iznimno malo ponuda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.