Hrvatski radio

Radio Pula

Greenpeace: struja iz Plomina C bit će dvostruko skuplja

22.07.2014.

18:04

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktivisti Greenpeacea dana su u Plominu održali prosvjednu akciju istaknuvši 30-metarski transparent na kojem je pisalo "Ugljen je prljav posao". Akcijom žele pokazati da se gradnja termoelektrane investitorima jedino može isplatiti uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora.

 

Greenpeace upozorava da će struja iz Plomina C biti dvostruko skuplja od one koja se trenutačno prodaje na tržištu. Osim toga, aktivist Zoran Tomić navodi da će sudeći prema iskustvima izgradnje TE Šoštanj u Sloveniji - cijena električne energije nakon dovršetka elektrane biti dvostruko skuplja.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije ističe kako su oni kao organizacija nedavno radili pravnu analizu ugovora koji HEP namjerava sklopiti s budućim investitorom. Dušica Radojčić iz Zelene Istre upozorava kako ugljen kao izvor energije najviše šteti okolišu i zdravlju te kako su njegovi skriveni troškovi veliki jer plaćamo veliku cijenu u zdravstvu.

Nakon Splita, Zadra i Rijeke, Greenpeaceov brod sutra dolazi u Pulu kako bi skrenuo pozornost na sve veću potrebu za obnovljivim izvorima energije, nastavio je Tomić dodajući da bi se trebalo početi koristiti golemim resursima koja Hrvatska posjeduje. Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.