Hrvatski radio

Radio Pula

Grupe solidarne razmjene i u Istri

22.02.2014.

16:31

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grupe solidarne razmjene u svijetu postoje već 70 godina a ideja o tim jedinstvenim zajednicama proizvođača i potrošača zdrave hrane u osvajanje svijeta krenula je iz dalekog Japana. Danas ih u svijetu ima mnogo a u Hrvatskoj, nažalost, svega desetak od čega su tri u Istri.

U Istri djeluju tri grupe solidarne razmjene - dvije u Puli i jedna u Poreču. U Puli je zanimanje kupaca, koji žele znati što jedu i inzistiraju na tome da proizvodi koje koriste imaju ekološki certifikat, veće od trenutne ponude takvih namirnica na tržištu.

U pripremi je osnivanje još jedne Grupe solidarne razmjene jer je u dvije postojeće već umreženo više od stotinu pulskih obitelji, kaže članica jedne od njih Ina Delić.

Prednost Grupa solidarne razmjene je u tome da ekološki poljoprivrednici, u ovom slučaju članovi udruge Istarski eko proizvod, već pri planiranju proizvodnje, znaju tko će biti kupac. Zelene košarice podižu se u prostorijama grupe u dogovoreno vrijeme a složene su tako za zadovoljavaju tjedne potrebe naručitelja. 

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.