Hrvatski radio

Radio Pula

HDZ: Država provodi represiju nad poduzetnicima

26.08.2014.

15:42

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski HDZ-ovci tvrde kako država, odnosno Porezna uprava, provodi politički reket nad poduzetnicima. Na konferenciji za novinare govorili su i o po njima nepotrebnom tiskanju novih školskih udžbenika, čime je roditeljima, u ovoj kriznoj situaciji, onemogućeno posuđivati knjige.

Odlukom o tiskanju novih školskih udžbenika pogođen je najširi društveni sloj, upravo onaj koji u državnu blagajnu uplaćuje najviše poreza, ističu u istarskom HDZ-u. Predsjednik HDZ-ovog Kluba vijećnika u Županijskoj skupštini Marino Roce tvrdi kako se i struka izjasnila da promjena udžbenika nije bila nužna, a osobito to nije poticajno za rast nataliteta, čemu se deklarativno teži. 

I ovdje javno tražimo od župana i od gradonačelnika Miletića, kao predsjednika IDS-a i kao jednog autoriteta u Istri, da se u lokalnim proračunima nađu sredstva i da se roditeljima pomogne više od onoga što oni simbolično organiziraju, kaže Roce.

U HDZ-u su govorili i o represiji koju, kako tvrde, Kukuriku koalicija provodi nad poduzetnicima. Kada Porezna uprava prilikom nadzora pronađe određene nepravilnosti, izdaju se porezna rješenja. I taj dio nije sporan, kaže HDZ-ov županijski vijećnik Ivica Butorac.

Međutim, inspektori se naknadno vraćaju poreznicima u njihove radnje i onemogućavaju im pravo na žalbu na način da ih uvjetuju da se odreknu žalbe i plate kaznu. Ukoliko poduzetnici ne pristanu na takav prijedlog porezne uprave, prijeti im se zatvaranjem radnji, odnosno onemogućavanje daljnjeg rada. S naše točke se radi o čistom političkom reketu. Dodao je Butorac.

U HDZ-u smatraju kako država ima dovoljno instrumenata za zaštitu svojih potraživanja u propisanoj proceduri. Ne čudi, kažu, što nema stranih investicija, kada se već i malobrojne domaće poduzetnika ovakvom represijom želi zatući.

Poslušajte više u tonskom prilogu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.