Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska na turističkom sajmu u Münchenu

17.02.2014.

14:50

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Diljem Europe počinju turistički sajmovi na kojima već tradicionalno sudjeluju i hrvatski turistički djelatnici. Ove godine Hrvatska je zemlja partner na turističkom sajmu u Münchenu koji počinje u srijedu, 19. veljače.

Za prognoze je još rano govoriti, no sudeći prema trenutačnim rezervacijama, i ove će sezone našu zemlju posjetiti mnogi njemački turisti, pa Hrvatska na sajam ide s velikim očekivanjima.

Njemački turisti prošle su godine u Hrvatskoj ostvarili rekordan broj dolazaka, više od dva milijuna od toga 30 posto iz Bavarske u čijem se glavnom gradu održava jedan od najvećih turističkih sajmova. U Istru je lani stiglo 750 tisuća Nijemaca, a osim iz Bavarske, mnogi su stigli i iz pokrajine Baden-Württemberga.

Direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Mato Radić kaže kako je još rano govoriti o zanimanju njemačkih turista, no ipak se da naslutiti kako je stabilna potražnja za našu turističku ponudu. Zanimanje za ljetovanje u Hrvatskoj za sada je dobro, posebno za privatni smještaj, no direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević kaže kako je o većem bukingu prerano govoriti, ali se od minhenskog sajma puno očekuje. 

Istra je u predstavljanju i promidžbi otišla i korak dalje, pa je pokrenula suradnju s minhenskom turističkom revijom koja izlazi u 450 tisuća primjeraka, a rezultat toga bit će prezentacija Poluotoka u toj reviji kao tematskog gourmet i biciklističkog odredišta, kaže Ivošević.

Nakon minhenskog, u Njemačkoj slijedi još jedan značajan sajam za istarsko tržište - berlinski ITB. Najveći svjetski sajam okupit će turistički sektor iz cijelog svijeta i tada bismo, slažu se turistički djelatnici, trebali dobiti prvi uvid u stanje bukinga za ovu turističku sezonu.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.