Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska obrtnička komora usvojila primjedbe iz e-savjetovanja

22.10.2021.

10:23

Autor: Tomislav Šikić

Foto: logo/snimka zaslona/kolaž

Foto: logo/snimka zaslona/kolaž

Foto: - / -

Hrvatska obrtnička komora na izvanrednoj 12. sjednici donijela je Odluku o usvajanju primjedbi na Nacrt prijedloga izmjena Zakona o obrtu. Odlukom je prihvaćen i niz prijedloga Istarske obrtničke komore.

Na temelju zaključka Hrvatskog sabora iz ožujka, po kojem je Vlada obvezana reformirati sustav Hrvatske obrtničke komore, u tijeku je e-savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu.

U Obrtničkoj komori Istarske županije izradili su prijedloge koje su prezentirali tijelima Hrvatske obrtničke komore. Ističu: "Obrtnička komora Istarske županije reformu sustava smatra nužnom, ali smo mišljenja kako bi ukidanje udruženja obrtnika koja djeluju na lokalnoj razini smanjilo učinkovitost sustava i kontakt obrtnika s njihovom organizacijom. Nacrtom prijedloga Zakona, predviđeno je smanjenje opterećenja obrtnika (smanjenje iznosa komorskog doprinosa s 2,0% osnovnog osobnog odbitka prema Zakonu o porezu na dohodak, na 1,25% (sa 76kn mjesečno na 50kn mjesečno po obrtniku). Odredba o ukidanju obveze imenovanja poslovođe za obrtnike koji djelatnost obavljaju putem samoposlužnih aparata u načelu je prihvatljiva, ali tražimo da se isto primijeni i na izdvojena skladišta u kojima se ne obavlja direktna prodaja. Prihvatljive su i odredbe koje definiraju majstorsku školu kao ustanovu kojom će se olakšati stjecanje radnog iskustva, neophodnog za pristupanje majstorskom ispitu. Predloženim rješenjem ukida se jedna razina sustava, na način da se s 30. lipnjem 2022. godine ukidaju udruženja obrtnika i područne obrtničke komore, te osnivaju udruženja obrtnika koja će funkcionirati na županijskoj razini. Predlaže se da se sredstva komorskog doprinosa preraspodijele u omjeru 60% za udruženja obrtnika, 37% za Hrvatsku obrtničku komoru, uz 3% koje pripadaju Poreznoj upravi za poslove zaduživanja i naplate. Predviđen način reorganizacije sustava Hrvatske obrtničke komore smatramo pogrešnim. Pri e-savjetovanju o Obrascu procjene učinaka za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, navedeno je kako će se izmjenama povećati učinkovitost sustava, te se osloboditi sredstva za uvođenje novih usluga. Ne dijelimo takve stavove, jer se ukidanjem jedne razine sustava u svakom slučaju smanjuje njegova ako ne učinkovitost, barem opseg pruženih usluga. Oslobađanje sredstava također ne stoji, s obzirom da je dio komorskog doprinosa koji je pripadao područnim obrtničkim komorama manji od iznosa za koji se komorski doprinos smanjuje."

Na temelju prijedloga Obrtničke komore Istarske županije, s kojima se složila i većina ostalih područnih obrtničkih komora (održane su 3 tematske sjednice Upravnog odbora i jedna sjednica Skupštine Hrvatske obrtničke komore), donesen je zaključak da se predlagaču upute sljedeće primjedbe: predlaže se da udruženja obrtnika, kao temeljni oblik organiziranja obrtnika, nastave s djelovanjem, a da se područne obrtničke komore (njihova imovina, zaposlenici, s obzirom na njihov značaj i dosadašnje aktivnosti), pripoje udruženjima obrtnika. Način pripajanja bit će uređen međusobnim sporazumom udruženja obrtnika.

Predložena rješenja primjenjivala bi se od 30. lipnja sljedeće godine. 

 

Razgovor s predsjednikom Obrtničke komore Istarske županije Robertom Momićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.