Hrvatski radio

Radio Pula

IDS: Želimo da Muzil bude nova Verudela

12.05.2014.

13:17

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Donošenje nove prostorno-planske dokumentacije za poluotok Muzil te prosvjedi koji su pratili prošlotjednu sjednicu pulskoga Gradskog vijeća - bile su teme konferencije za novinare čelnika pulskog IDS-a.

Na Muzilu hoteli i golf

Ponajprije smo bili vođeni dvjema stvarima pri donošenju odluke o prostornom planu kojim se regulira uređenje područja Muzila, istaknuo je Valter Boljunčić, predsjednik pulskog IDS-a. Prvo želimo da Muzil postane nova Verudela ili barem sličan njoj, te drugo da se takva odluka mora provesti na racionalan i odgovoran način i da se plan koji donesemo može u budućnosti i realizirati.

Marka Martinčića, šefa kluba koalicije koja ima većinu u pulskom Gradskom vijeću, smeta često prozivanje oporbe i dijela nevladinog sektora o navodnoj fašističkoj orijentaciji pulske vlasti i samog IDS-a. IDS je stvoren na antifašizmu i to dovoditi u pitanje je maliciozno i neprimjereno od onih koji se nisu dokazali na dosadašnjim izborima.

Gradska vlast poštuje apsolutno pravo svakoga da izrazi svoje mišljenje te da ima stajalište o svemu pa tako i o prostornom planiranju, istaknuo je Robert Cvek, predsjednik pulskoga Gradskog vijeća.

Bez obzira na nove prostorno-planske dokumente, petina Pule ostaje i dalje 'Terra incognita' za većinu njezinih građana. Skorašnji pregovori s Ministarstvom obrane mogu biti brzo gotovi, no mogu i potrajati godinama, barem sudeći prema dosadašnjoj praksi. Očito je da bi u idućih barem pet godina, prvi i jedini zaposlenici Muzila moglo biti pedesetak djelatnika nekog novog javnog poduzeća koje bi preuzelo brigu o toj bivšoj vojnoj zoni i njezinom održavanju u ime Grada.

Poslušajte više u tonskom prilogu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.