Hrvatski radio

Radio Pula

Inauguracija izabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

15.02.2015.

10:42

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postat će prvom hrvatskom predsjednicom nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka prisegne te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast državnoj zastavi.

Svečanost počinje nakon pucnja Gričkog topa u podne i oglase se zvona Crkve sv. Marka, ispred koje se održava svečana inauguracija. Do Trga će predsjednica stići Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana i povijesnih postrojbi, a inauguraciju će uveličati i Počasno-zaštitna bojna čiji će pripadnici biti u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne 'Lijepa naša domovino', odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, te međimurske pjesme 'Dej mi Bože' koju će a capella otpjevati solistica Renata Sabljak, slijedi prisega. Nakon prisege, nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će odati počast državnoj zastavi a istodobno će s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispaliti deset počasnih plotuna. Tijekom počasti zastavi bit će izveden recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića.

Slijedi inauguralni govor prve hrvatske predsjednice koji će trajati 20 do 25 minuta, a potom će biti izveden prigodni umjetnički program: puhački orkestar HV-a izvest će 'Odu zemlji' Jakova Gotovca iz opere 'Mila Gojsalića', Folklorni ansambl Lado otpjevat će tradicionalnu pjesmu 'Lijepo pjeva za lugom djevojka', a Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu 'Ljubim te do bola'. Slijedi arija iz 'Ere s onoga svijeta' Jakova Gotovca u izvedbi zborova 'Lado', HRT-a, 'Ivan Goran Kovačić' i 'Izvor'.

Pune ruke posla ima i režiser Krešimir Dolenčić. Svoj zadatak opisuje kao zadanu glazbenu partituru koja mora biti istodobno i korektna i strastvena. 'Osjećam se ushićeno. Mislim da je ovo najpogodnija pjesma iz mog repertoara za ovu prigodu. Ovo je naša zemlja, naša Domovina', kazala je Radojka Šverko.

Svečana inauguracija završava uz pjesmu 'Dream for the future' zbora Izvor, a tada će prvoj hrvatskoj predsjednici moći čestitati domaći i strani uzvanici. Dubrovački trombunjeri na inauguraciji predstavljaju jug Hrvatske. I sinjski alkari. A posebno je svečano u Dražicama, rodnom mjestu Kolinde Grabar-Kitarović.

Inauguraciji će, uz najviše sadašnje i bivše državne dužnosnike nazočiti 88 inozemnih izaslanstva, među kojima osam šefova država, te predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog života i građani. Nakon svečanosti bit će priređen domjenak, a 40-ak uzvanika bit će na svečanom ručku nakon kojega će predsjednica održati niz bilateralnih susreta. Za inauguraciju akreditirano je više od 300 novinara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.