Hrvatski radio

Radio Pula

Industrijska proizvodnja raste

27.06.2014.

13:39

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U svibnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 1,2 posto na godišnjoj razini, već peti mjesec za redom, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009. i što je veći rast nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine porasla za 1,2 posto. 

To je već peti mjesec za redom kako industrija jača, što nije zabilježeno još od početka 2009. godine, od kada se vode kalendarski prilagođeni podaci. Pritom je rast industrije u svibnju ubrzan u odnosu na prethodni mjesec, kada je iznosio 0,6 posto. 

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja porasla za 1,3 posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali rast, i to u rasponu od 0,3 do 2,7 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.