Hrvatski radio

Radio Pula

Istarska pinca

04.04.2015.

08:32

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pinca je tradicionalni slatki kruh koji je u Istri jedan od simbola Uskrsa. Nezaobilazna je na bogatom prazničnom stolu iako se danas priprema ili kupuje gotova cijele godine.

Pincu se u Istri naziva još i maslenicom, slatkim ili boljim kruhom jer se pripremala s maslacem i od bijelog brašna. Običnim danima inače se jeo tvrdi kukuruzni kruh, prisjeća se Mirando Mužina iz Žminja.

Pinca se podjednako jela i kao desert i uz slana jela, te se neizostavno nosila na blagoslov u crkvu. Djeca su s nestrpljenjem očekivala bogat uskrsni doručak, kaže Zdenka Jakus.

Pjesnikinja Marija Sošić iz Modrušana odrasla je u obitelji s osmero djece koje je njena majka sama podizala. U noći Isusova uskrsnuća na ognjišće bi stavila veliki panj. Posebna radost za djecu, prisjeća se Marija Sošić, bio je običaj pičenja jaja koji se zadnjih godina obnavlja, među ostalim i kroz uskršnja natjecanja. Kovanicom se gađa jaje, a pobjednik je onaj čiji se novčić zabije i ostane u jajetu.

Poslušajte više u tonskom zapisu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.