Pinca je tradicionalni slatki kruh koji je u Istri jedan od simbola Uskrsa. Nezaobilazna je na bogatom prazničnom stolu iako se danas priprema ili kupuje gotova cijele godine.
04.04.2015.
08:32
Autor: Džana Banić
Pinca je tradicionalni slatki kruh koji je u Istri jedan od simbola Uskrsa. Nezaobilazna je na bogatom prazničnom stolu iako se danas priprema ili kupuje gotova cijele godine.
Pincu se u Istri naziva još i maslenicom, slatkim ili boljim kruhom jer se pripremala s maslacem i od bijelog brašna. Običnim danima inače se jeo tvrdi kukuruzni kruh, prisjeća se Mirando Mužina iz Žminja.
Pinca se podjednako jela i kao desert i uz slana jela, te se neizostavno nosila na blagoslov u crkvu. Djeca su s nestrpljenjem očekivala bogat uskrsni doručak, kaže Zdenka Jakus.
Pjesnikinja Marija Sošić iz Modrušana odrasla je u obitelji s osmero djece koje je njena majka sama podizala. U noći Isusova uskrsnuća na ognjišće bi stavila veliki panj. Posebna radost za djecu, prisjeća se Marija Sošić, bio je običaj pičenja jaja koji se zadnjih godina obnavlja, među ostalim i kroz uskršnja natjecanja. Kovanicom se gađa jaje, a pobjednik je onaj čiji se novčić zabije i ostane u jajetu.
Poslušajte više u tonskom zapisu.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora