Hrvatski radio

Radio Pula

Istra nadoknadila minuse iz srpnja

25.08.2014.

11:08

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedostatak turista u srpnju Istra je nadoknadila već u prvoj polovici kolovoza. Kolovoz je dosad četiri posto uspješniji od lanjskoga, a uzimajući u obzir cijelu sezonu Istra je po noćenjima na lanjskoj razini, a po broju dolazaka jedan posto u plusu.

Ponovno se pokazalo da najbolje posluju oni koji su ulagali u kvalitetu smještaja i usluga. Iznimno kišoviti srpanj najmanje je utjecao na novigradske kampove. Naime, veći dio tamošnjih kampova otpada na mobilne kućice koje turisti, ni za lošega vremena, nisu imali razloga napuštati. Direktor operacija Lagune Novigrad Dalibor Matovina ističe kako je tvrtka dosad ostvarila i čak 10% više prihoda nego lani.

Nagrade za 8 istarskih kampova u Düsseldorfu 
Manje gostiju u kampovima

Ulaganja u dodatne sadržaje poput primjerice bazena, učinila su da su sve mobilne kućice i za rujan popunjene. U hotelima koje krase četiri zvjezdice također nema slobodnih kreveta. No, osim na obali, kolovoz je rekordan i za unutrašnjost Istre. 

Brtonigla: Otvoren prvi vodeni park  u Hrvatskoj 

Tulio Fernetich, vlasnik hotela u Brtonigli kaže kako je jedan od važnijih motiva pojačanih dolazaka u unutrašnjost svakako i aquapark u srcu Istre, zasad jedini u zemlji. U njegovim atrakcijama svakodnevno uživa oko tri tisuće ljudi. Direktor Silvio Krančević kaže kako planiraju dodatna ulaganja.

No hoće li se i njima i hotelijerima isplatiti nova ulaganja, tek će se vidjeti. Ukidanje poreznih olakšica na reinvestiranu dobit, o čemu se spekulira kao nadomjesku za najavljeno povećanje plaća, zasad nitko ne želi komentirati. No, jedno je jasno: veći porezi na nova ulaganja smanjit će investicije, a turizam će bez njih sve više ovisiti o suncu i kiši.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.