Hrvatski radio

Radio Pula

Istri 1,8 mil. eura za IPA program

16.01.2014.

14:49

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarska županija dobila je milijun i 800 tisuća eura za devet projekata kandidiranih za program prekogranične suradnje IPA Slovenija - Hrvatska od 2007. do 2013. godine.

Uskoro bi novac mogla dobiti još četiri projekta čime će sveukupno u Istru stići 2,5 milijuna eura, rekli su na predstavljanju projekata županijski čelnici ističući kako je Istra najuspješnija hrvatska regija u povlačenju sredstava iz europskih fondova. 

Novac za devet istarskih projekata, od kojih u četiri sudjeluje Istarska županija, a u ostalima gradovi i institucije u Istri, bit će utrošen u revitalizaciju kulturne baštine, istarskog zaleđa i turizma te zaštitu vodonosnika i izvora na pograničnom području. Riječ je o održivim projektima koji bi se trebali implementirati u idućih 15 mjeseci, istaknuo je istarski župan Valter Flego.

Projektom Revitas 2 uredit će se, među ostalim, polivalentni centar u buzetskoj starogradskoj jezgri, opremiti centar za freske u Draguću i oblikovati suvenir s temom fresaka. Projektom Živo opremit će se takozvana speleo kuća u Vodicama te kongresni prostor i spavaonice, a Green4Gray revitalizirat će penjalište i rovinjsku šumu Punta Corente. 

U Županiji je trenutačno, kako je rečeno, 350 projekata spremnih za europske fondove i vrijednih 120 milijuna eura. Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.