Hrvatski radio

Radio Pula

Istri nedostaje udomitelja

14.05.2014.

16:09

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Perspektive udomiteljstva djece u Hrvatskoj i primjeri dobre prakse - bila je tema 13. regionalnog susreta udomitelja Istre, održanog danas u Puli.

U Istri nedostaje udomitelja, posebno specijaliziranih. Udomiteljstvo bi trebalo profesionalizirati kako bi se udomitelji mogli u cijelosti posvetiti skrbi i odgoju djece, a posebno novorođenoj djeci, djeci s posebnim potrebama te onoj s rizičnim društvenim ponašanjem - neki su od zaključaka skupa.

Organizirali su ga u povodu Međunarodnog dana obitelji, Humanitarna udruga Oaza, Udruga udomitelja Istarske županije i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece u suradnji s pulskim Centrom za socijalnu skrb. 

Udomiteljstvo djece u Istri je u vrlo lošem stanju, istaknula je Eva Husak predsjednica Humanitarne udruge Oaza iz Rovinja. Prvenstveno imamo nesrodničkih udomitelja i malo srodničkih. Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Istre moraju uglavnom odlaziti na skrb u institucije ili izvan Istre.

Pulski centar za socijalnu skrb ove je godine u svom programu rada planirao u suradnji sa skrbnicima poraditi na senzibilizaciji javnosti za udomiteljstvo i spcijalizirano udomiteljstvo, istaknula je Dorijana Srdić, ravnateljica pulskog Centra za socijalnu skrb.

Iako se prvenstveno kod udomiteljstva radi o ljudskoj odluci pomaganja djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, osjeća se jedna mala doza manjka altruizma u Istri što većina sudionika skupa tumači rastom socijalne krize. Sve ovisi o tome koliko poruke s ovakvih skupova čuje resorno ministarstvo koje bi, prema svemu sudeći, trebalo profesionalizirati udomiteljstvo kako bi se udomitelji mogli potpuno posvetiti brizi i odgoju djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Pulska noć

Pulska noć