Hrvatski radio

Radio Pula

Izabrano 11 zastupnika Hrvatske za EU parlament

26.05.2014.

00:03

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema privremenim neslužbenim podacima koje je objavio DIP na izborima za Europski parlament Koalicija predvođena HDZ-om (HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-ZDS-HDS) osvojila je 5 mandata.

Slijedi lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS i HSU) 4 mandata te OraH i Savez za Hrvatsku (HDSSB-ABH-AHSS-HRAST-HSPHZOS-ZZH) sa po jednim mandatom.

Ispod crte ostali su Hrvatski laburisti i lista na kojoj su Nacionalni forum, HSLS, PGS. HDZ-ova koalicija osvojila je 41,29 posto glasova, SDP-ova 29,86 posto ORaH 9,41, a Savez za Hrvatsku predvođen HDSSB-om osvojio je sedam posto glasova. DIP-ovi podaci temelje se na više od 90 obrađenih biračkih mjesta.

U sazivu EP-a na odlasku sjedi 12 zastupnika iz Hrvatske. Pet njih je iz HDZ-a, pet iz SDP-a, te po jedan iz Hrvatskih laburista i HSP-a AS.

Predsjendik Ivo Josipović zahvalio je svim građanima na izlasku na izbore, posebice onima koji su ugroženi poplavama. 'Želim da promoviraju europsku ideju, ali da brane hrvatske interesa', kazao je Josipović. Zahvalio je i pobjedničkoj listi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.