Hrvatski radio

Radio Pula

Izbor primjera najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje

04.09.2014.

10:39

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološka udruga Zelena Istra objavila je Poziv za izbor primjera najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje, koji se provodi u sklopu EU projekta "Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša".

Sudjelovanje javnosti u u procesima odlučivanja može unaprijediti kvalitetu odluke, dati joj veći legitimitet i doprinijeti njenoj uspješnoj provedbi, stoji u priopćenju ekološke udruge Zelena Istra, kojeg donosimo u nastavku.

Zbog prakse samo formalnog, onom zakonom propisanog odrađivanja javnih rasprava došlo je do dramatičnog gubitka povjerenja u javnu upravu kao i, općenito, u vladavinu prava. Samo "pravo" sudjelovanje javnosti može osigurati djelovanje u javnom interesu odnosno izgradnju izgubljenog povjerenja.

Da bismo potaknuli tijela javne uprave da od formalnih prijeđu na djelotvornije metode uključivanja građana u odlučivanje, želimo identificirati i predstaviti najbolju hrvatsku praksu participativnog odlučivanja. Nadamo se poticanju razumijevanja razloga zbog kojih bi se, osim ideala demokracije, vlasti trebale upuštati u te zahtjevne procese, navode u Zelenoj Istri.

Time, ističu, nećemo riješiti sve razloge koji su u nas doveli do tako niske kulture participativnog odlučivanja, poput korupcije ili pomanjkanja znanja i vještina u oblikovanju i vođenju participativnih procesa. No, držimo da u nekoj mjeri identificiranje i promocija najboljih praksi uključivanja javnosti odnosno rezultata i širih društvenih vrijednosti takvog načina odlučivanja ipak može stimulirati pozitivne promjene. Umjesto kritike zbog isključivanja građana iz procesa odlučivanja, tražimo pozitivne primjere koje ćemo promicati putem medija i drugih raspoloživih kanala.

Stoga pozivamo predstavnike uprave i organizacije civilnog društva da kandidiraju primjere dobre prakse uključivanja javnosti u odlučivanje. Razina odlučivanja pri tome može biti lokalna, regionalna ili nacionalna, a predmet odlučivanja propis, strategija, plan, postupak procjene utjecaja na okoliš, odlučivanje o nekoj komunalnoj akciji i drugo.

Obrazac prijave nalazi se na internetskoj stranici http://aarhus.zelena-istra.hr/node/165

Ispunjeni obrazac potrebno je dostaviti na adresu ivan.divkovic@zelena-istra.hr

Rok za predaju prijava je 20. rujna, a prijave se šalju isključivo eletroničkom poštom na navedenu adresu.

Projektni tim će do 27. rujna procijeniti pristigle prijave, odabrati primjer najbolje prakse sudjelovanja javnosti u odlučivanju i o tome izvijestiti medije.

Za dodatne informacije: predsjednica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić, dusica.radojcic@zelena-istra.hr, tel (052) 506 065.

Ovo se natjecanje organizira u okviru projekta "Dijalogom s civlnim društvom do boljeg okoliša" kojeg vodi Zelena Istra u suradnji s partnerskim organizacijama Zelena akcija, Pan i ZEO Nobilis, te suradnicima na projektu - Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom školom za javnu upravu.

Informacije o projektu "Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša", nalaze se na mrežnoj stranici projekta http://aarhus.zelena-istra.hr/.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.